DAPATKAN SUPPLEMENT SHAKLEE DISINI

DAPATKAN SUPPLEMENT SHAKLEE DISINI
KLIK

Wednesday, 18 June 2014

Kebaikan Lecithin Shaklee

Lecithin itu sendiri adalah lemak...hehe...terkejut tak? Takkan la kan...lecithin kan fungsinya untuk pecahkan lemak...hehe..so, hari ni meh kita study pasal Lecithin.
Lecithin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak. Secara ringkasnya,Lecithin menyebabkan lemak terapung dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane. Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan kita. Sumber Lecithin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, kacang soya.
Tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin...dan yang menariknya Lecithin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean...suka takkk? hehe...
13 perkara tentang Lecithin yang perlu anda tahu.,..

1. Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain.Sebab tu, Lecithin boleh membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease dan arteri yang mengeras. Sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.

2. Lecithin bertindak mengemulsikan lemak (memecahkan lemak)..Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan. Sebab tu orang yang nak kurus memang suka dengan Lecithin ni...hehe
3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan..Tanpa Lecithin yg mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana menyukarkan proses penyerapan zat-zat.. Sebab itu, Lecithin sangat diperlukan oleh tubuh badan kita.

4. Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati.

5. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf akan menjadi kurang efisien. Sebab tu individu yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS...dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.

6. Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.

7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.

8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.

9. Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi individu yang mempunyai masalah alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.

10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi-sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang termasuk sistem penghadaman.

11. Lecithin adalah zat untuk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.

12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrineSebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.

13. Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE. Fungsi BILE adalah untuk mencairkan lemak dan pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan
*Sebiji Lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecitin. So, untuk masalah-masalah yang dinyatakan di atas, anda kira lah berapa biji sehari yang perlu anda makan :)



credit:mysweetyzara

No comments:

Post a Comment

Disclaimer

*Produk-produk di blog ini ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
(Berubat sebagai ikhtiar, Allah yang menyembuhkan.. Demikian maksud ayat 80: Assyuara’ –“Apabila aku sakit, Allah yang menyembuhkan ku”)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...